CrossSPOED

De Pauw: een symbool van onsterfelijkheid

Geplaatst op 15/11/19 in Nieuws

De pauw is een prachtig dier, en zeker als hij zijn veren openvouwt! Maar wat houdt het houden van deze vogel in? Wat met de verzorging? Je leest het allemaal in het artikel over de pauw.

Voor de hindoes en de oude Grieken waren ze heilig, de christenen zagen (zien) in de pauw een symbool van onsterfelijkheid. Zijn prachtige verenkleed en de imposante staart van de haan spreken in ieder geval tot de verbeelding van velen. Een pauw in de tuin houden is een prachtig gezicht maar zorg dan wel dat je voldoende plaats hebt èn tolerante buren. In de broedtijd kunnen ze een behoorlijke herrie maken.
Gelukkig duurt de broedtijd van de pauw maar enkele weken want de hanen proberen onder meer met hun roep indruk te maken op de dames. En daarvoor kijken ze niet op de klok. Hun roep reikt kilometers ver, zeker ’s nachts wanneer het stil is. ‘De broedtijd is nu pas begonnen en duurt ongeveer zes weken’, zegt pauwenkenner Marc Van Ryne. ‘De hanen zullen elkaar ook antwoorden. Als je dat niet wilt, dan neem je best een Java-pauw, die heeft een groen verenkleed en roept niet.’
De roep is een manier om indruk te maken maar de voornaamste troef van iedere pauwensoort is wel zijn staart. Als hij die opzet, krijg je een caleidoscoop van wel 130 verschillende kleuren. ‘In de broedtijd zal hij het vaakste met zijn staart lopen pronken’, gaat Marc verder. ‘Het heeft overigens weinig zin om de pauw aan te sporen zijn staart op te zetten, hij doet niks op commando. De dieren zijn ook niet echt handtam te krijgen zoals dat bij kippen wel kan. Pauwen zijn familie van de fazant, je kan dat zien aan de vorm van de ogen. Die zien er een beetje agressief uit maar dat is helemaal niet het geval, het zijn schichtige dieren.’
Pas na twee jaar krijgt een pauw een staart en is hij vruchtbaar. ‘Hoe ouder de pauw, hoe groter de staart’, zegt Marc. ‘Bij de oudere dieren kan die tot anderhalve meter lang worden. Elk najaar verliest hij zijn trots om in het voorjaar een nieuwe verenpracht te krijgen. Een goed verzorgde pauw kan twintig jaar of ouder worden. Ook iets om rekening mee te houden als je het dier in de tuin wil zetten.’
Veel onderhoud vraag een pauw niet, hij wil zelfs niet in een gesloten hok om te slapen. Een droge hoge schuilhoek uit de wind volstaat. Liefst zoekt hij beschutting in een boom, weg van roofdieren. Om te voorkomen dat hij er echt vandoor gaat, moet je een pauw net als de kip kortwieken. Wanneer hij zich goed voelt in zijn stek, wordt een pauw territoriaal. Het dier kan perfect met kippen samenleven, komt er een nieuwe soortgenoot bij, dan wordt die weggejaagd. Een pauwenhaan kan je perfect alleen houden maar hij voelt zich op zijn best in het gezelschap van een of twee hennen.
Nog iets wat hij met kippen gemeen heeft: pauwen zijn gek op groenafval. Voor het overige zijn ze best tevreden met het gewone kippenvoer. In tegenstelling tot de kip leggen ze niet het jaar rond eieren. Slechts een keer per jaar drie tot maximaal zes stuks en zelfs die zijn niet allemaal bevrucht.
Waarin hij dan weer verschilt van kippen: een pauw scharrelt niet, het gras zal met andere woorden altijd groen blijven.

Pauw

Delen: